Meeri Koutaniemi & Sami Yaffa: Ground Up

Ground up -näyttely on kahden taiteilijan, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan, luovien voimien yhteisnäyttö. Näyttelyssä keskitytään heidän yhdessä jakamaansa taiteenalaan, keramiikkaan. Teokset ovat esillä nyt ensimmäistä kertaa. Lisäksi näyttelyssä nähdään erillisiä sekä yhteisiä kuvataiteellisia teoksia, joita luonto ja pariskunnan yhteiset matkat ympäri maailman ovat inspiroineet.

Koutaffa Ceramics on Koutaniemen ja Yaffan vuonna 2019 alkunsa saanut intohimoinen ja kokeilunhalun kipinöittämä syöksy keramiikan maailmaan. Teosten muodoissa ja värimaailmassa toistuvat vuodenajat sekä luonnon yksityiskohdat. Orgaaniset elementit yhdistyvät muotoilun puhtauteen ja yksinkertaisuuteen. Luonnonmateriaalin, kuten jäkälän ja kaarnan käyttö keramiikan osana kysyy elottoman ja elollisen yhdistämisen estetiikan ulottuvuuksista. Teokset koostuvat käyttöesineistä ja taidekeramiikasta, ja ne on tehty yhteistyössä taiteilija Minna Rusasen (MunKaa Design) kanssa. Minna ja Topi Rusanen ovat Koutaffa-keramiikkaprosessissa opettajina.

Koutaniemen keraamiset seinäkuvut kuvaavat maaäidin hedelmällisyyttä, ja luonnon syklien jatkuvaa uudistumista. Keramiikan rinnalla Koutaniemen valokuvat, kuten kuusiosainen Katajan Muotokuva ja Korento, ovat Koutaniemen ensimmäisiä julkisia teoksia, joissa päähenkilönä on suomalainen luonto ja sen yksityiskohdat. Näyttelyssä mukana on myös Yaffan multimediaalisia graafisia teoksia. Yhteisillä matkoilla otetut valokuvat muuttuvat teoksissa surrealistisiksi värien räjähdyksiksi kanvaaseille. Toisella puolella maailmaa, ympäristökriisin ja muoviahdistuksen tunteista alkunsa sai myös Yaffan uunituore sarjakuva Punkin seikkailut – Taistelu Plastimiestä vastaan, jota on saatavilla näyttelyssä.

Aiemmin Koutaniemen ja Yaffan taiteellista yhteistyötä on nähty vuonna 2019 Taiteiden yössä, jossa monitaiteinen teoskokonaisuus Enter Me tutki vuorovaikutusta ja kohtaamisten dynamiikkaa. Samana vuonna pariskunnan muodostama KOUTAFFA-duo esitti tunnelmallisella Superwood Festivaalilla performatiiviseksi ryhmämantraksi ja kollektiiviseksi tanssimeditaatioksi kuvaillun esityksen.

Meeri Koutaniemi (s. 1987) on valokuvaaja ja dokumentaristi, joka tunnetaan etenkin ihmisoikeuksia ja identiteettiä käsittelevistä humanitaarisista kuvareportaaseistaan. Hän on toiminut valokuvaajana ja journalistina yli 50 maassa, joissa hän on keskittynyt dokumentaarisiin projekteihin ihmisoikeuksista. Hänen yhteiskunnallisia kuvasarjojaan on julkaistu muun muassa Helsingin Sanomissa ja Time-aikakausilehdessä, ja palkittu esimerkiksi Vuoden lehtikuvat -kilpailussa, Freelens-, Visa D’or Daily Press- ja Kulttuurin tulevaisuus -palkinnoilla sekä Unicefin Vuoden kuva -kunniamaininnalla. Hän on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa.

Sami Yaffa (s. 1963) on tehnyt pitkän ja arvostetun kansainvälisen uran musiikin parissa, muun muassa Hanoi Rocksin ja New York Dollsin riveissä. Musiikin lisäksi Yaffa on nuoresta saakka ilmaissut itseään myös piirtämällä. Yaffalle musiikkia ja kuvaa yhdistää intohimoinen, määrätietoinen ja pitkäjänteinen tekeminen. Hänet tunnetaan myös juontajana ja musiikillisena matkanjohtajana tv-sarjassa Soundtracker, jossa tutustutaan maailmaan ja kulttuureihin musiikin kautta. Sarja palkittiin parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla 2015. Yaffan debyyttisarjakuva Punkin seikkailut – Taistelu Plastimiestä vastaan (Like, 2020) on kunnianosoitus lapsuuden sarjakuville sekä lapsista kumpuavalle muutosvoimalle.