NELJÄKYMMENTÄ LAULUJEN VUOTTA: ÄÄNI VÄREINÄ – Onni Alanko, Aimo Katajamäki, Saija Kivikangas, Niina Mantsinen, Jarkko Martikainen, Toni Salminen, Johanna Sipilä & Petteri Tikkanen

Ismo Alanko on tinkimätön, uudistuva lauluntekijä ja ihmisyyden tarkkailija, jonka 40-vuotista taiteilijaelämää sekä 60-vuotissyntymäpäivää juhlitaan marraskuussa. Neljäkymmentä laulujen vuotta: Ääni väreinä -yhteisnäyttely on kunnianosoitus Alangon monipuoliselle ja ainutlaatuiselle uralle. Näyttelyn keskiössä ovat ääni, laulu ja voima, jotka aaltoilevat ulospäin maailmaan ja aikaan. Sanat säkenöivät uusia sanoja, muotoja, värejä ja tulkintoja, kutsuen tanssiin kanssaan.

Näyttelyssä nähdään teoksia kahdeksalta taiteilijalta, jotka kukin omalla tavallaan ovat inspiroituneet Alangon olemuksesta tai tuotannosta. Mukana ovat Onni Alanko, Aimo Katajamäki, Saija Kivikangas, Niina Mantsinen, Jarkko Martikainen, Toni Salminen, Johanna Sipilä ja Petteri Tikkanen – aikalaisia, uutta sukupolvea, läheisiä, kollegoita, musiikkia tekeviä ja lauluista ammentavia. Aihetta tulkitaan monelta suunnalta ja intertekstuaalisesti niin maalaus-, spoken word-, kuvitus-, veisto- kuin tekstiilitaiteenkin keinoin.

”Kuvat ovat aina inspiroineet minua lauluntekoon. On jännittävää nähdä, minkälaisiin kuviin laulut inspiroivat taiteilijoita”, Alanko kertoo.

Ismo Alanko (s.1960) astui kotimaisen musiikkimaailman tietoisuuteen vuonna 1980 Rockin SM-kisojen Uusi aalto -sarjan voittaneen Hassisen Koneen laulajana. Muutama vuosi myöhemmin Sielun Veljet Alanko keulahahmonaan tanssitti energisillä keikoillaan yleisöt hikiseen transsiin ja uudisti suomalaista rock-musiikkia. 1990-luvulle tultaessa Alanko siirtyi menestyksekkäästi sooloartistiksi ja vakiinnutti eri kokoonpanoin paikkansa suomalaisessa musiikillisessa sielunmaisemassa. Nyt, lukuisia kulta- ja platinalevyjä, Emma-patsaita, Juha Vainion sanoittajapalkintoa sekä Itä-Suomen yliopiston filosofian kunniatohtorin hattua myöhemmin, luominen ja laulunkirjoitus jatkuvat yhä.

Näyttelyn on kuratoinut Oona Latto.