Sami Makkonen: Kinahmi

Kinahmi

Sarjakuvasovitus kansalliseepoksestamme Kalevalasta on sarjakuvataiteilja Sami Makkosen uusin suurteos, jonka originaalikuvituksia esitellään Tiketti Gallerian Kinahmi -näyttelyssä. Originaalien sekä digitaalisesti maalattujen versioiden rinnalla nähdään Makkonen sekatekniikalla tekemiä maalauksia.

Kinahmi tarkoittaa kalevalaisessa runoudessa pyörrettä, kurimusta, joka on reitti Tuonelaan ja välitila kahden maailman välillä. Ajatukseen nivoutuu myös Makkosen taiteilijuus ja liike sarjakuvan ja maalaamisen sekä amerikkalaisen ja suomalaisen sarjakuvakentän välillä. Myös näyttely jakautuu kahteen tilaan pyörteisten maalausten ja sarjakuvaoriginaalien kesken.

Etutilassa esillä olevat maalaukset valmistuivat, kun Makkosen Kalevala-sarjakuvaromaani oli jo loppusuoralla. Makkosen maalaustyyli on intuitiivinen ja abstrakti, ja töissä hahmotellaan samalla jo mielenmaisemaa ja elementtejä hänen seuraavasta sarjakuvaprojektistaan. Maalaukset syntyvät suunnittelematta, yksi veto kerrallaan. Näin töissä säilyy ekspressiivisyys, spontaanius ja raikkaus. Maalauksista nousee esiin jopa veistoksellista kerroksellisuutta.

Sarjakuvaa piirtäessään Makkonen ei hahmottele perinteisesti ruutuja, vaan piirtää kaiken suoraan tussilla. Kauhua ja fantasiaa sekoittava Kalevala -sarjakuvaromaani on samalla Amerikassa mainetta niittäneen Makkosen ensimmäinen suomeksi julkaistu kirja. Väinämöinen, Joukahainen, Lemminkäinen ja muut tarunomaiset hahmot heräävät henkiin jylhästi kuvitetussa albumissa ja vievät kansalliseen mielenmaisemaamme piirtyneitä Kalevala-kuvituksia seuraavalle tasolle.

Kalevala -sarjakuvaromaanin (Otava) ensimmäinen osa on myynnissä gallerialla ja kirjakaupoissa. Toinen osa julkaistaan vuoden kuluttua.

Sami Makkonen (s.1975) valmistui kuvataiteilijaksi Tarton yliopistosta vuonna 2003. Hän on piirtänyt amerikkalaisille kustantajille sarjakuvia ammattimaisesti vuodesta 2008 lähtien. Hänen tunnetuimpia töitään ovat sarjakuvaromaanisarjat Hatter M. (osat 2-5) ja Deadworld. Lisäksi Makkonen on kuvittanut muun muassa levynkansia. Hän voitti kotimaisen Sarjis-kilpailun vuonna 2007 sarjallaan Pelastus ja anteeksianto, ja Yhdysvalloissa Makkosen sarjakuvaromaanit ovat voittaneet useita palkintoja.