Taika Mannila: What a girl feelz

Taika Mannila

”The Hollywood sign replaced by Lana Del Rey’s name
When the dreamer dies what happens to the dream?
A cake with icing that says let’s get very drunk”

Taika Mannila on helsinkiläinen taiteilija, DJ, kuvittaja sekä suositun D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.-kollektiivin jäsen. Vuodesta 2015 hän on jakanut tunteitaan, ajatuksiaan ja ideoitaan Instagramiin #whatagirlfeelz-tägin alle, ja tutkii nyt, miten Instagramissa syntynyt tunneprojekti siirtyy netistä gallerian seinille. WHAT A GIRL FEELZ -yksityisnäyttelyn teoksissa käsitellään tyttöyttä, noituutta, Instagram-todellisuutta, ylenpalttisia tunnelatauksia, maailmanlopun tunnelmia sekä pinkin värin merkitystä maailmalle.

Näyttelyn teokset on tehty sekatekniikalla, suurimmaksi osaksi värikynillä, jota Mannila kuvailee sopivan meditatiiviseksi ja maaniseksi tekniikaksi. Mannilan ilmaisu on yhdistetty laajemmin muun muassa sad girl -ilmiöön sekä Instagram-taiteen nousuun.

”En olisi taiteilija ilman Instagramia. Kesti kauan, ennen kuin tajusin, mitä #whatagirlfeelz merkitsi minulle. Ymmärsin vasta parin vuoden jälkeen, että kyseessä oli oikeastaan masennuspäiväkirja ja jonkinlainen taideprojekti. Tunnepurkauksistani tykättiin, niitä jaettiin ja se tuntui yllättävän hyvältä ja koukutti sekä rohkaisi niin paljon, että postailin vielä enemmän. Jos tykkäyksiä tuli paljon, alkuperäinen postauksen syy, eli ahdistava tunne, ei enää hävettänyt niin paljon”, Mannila avaa projektin taustoja.

Näyttelyssä itsessään on luonnollisesti myös erilaisia tapoja jakaa, tykätä ja reagoida teoksiin. Olisiko näyttelyä muuten edes olemassa?

Näyttelyn sisään avautuu myös Mannilan ja sisustusarkkitehti Fanni Suvilan muodostaman Pink Space -taidekollektiivin luovuutta, tunteita ja ajatuksia ravitseva sekä rauhoittavaan vaikutukseen pyrkivä unenomainen tilataideteos Baby Pink Space. Poikkitaiteellinen, elämyksellinen installaatio on nähty eri muodoissaan aemmin mm. Flow Festivalilla. Näyttelyn yhteydessä kuullaan myös kiinnostavia vieraita, ja keskustelujen kautta muun muassa Instagramin, tyttöyden ja tunteiden teemoihin pureudutaan laajemmin.

Taika Mannilan (s. 1988) teoksia on aiemmin nähty muun muassa osana Sideways-festivaalin taideohjelmistoa, Valkoisessa salissa sekä Basso pop upissa, jonka ONLY GIRL IN THE WORLD 365 -yksityisnäyttelyynsä Mannila piirsi kuvan Rihannasta vuoden jokaisena päivänä. Musiikin ja taiteen saralla hän tekee aktiivisesti töitä tasa-arvon ja marginaalisten äänien esiintuomisen puolesta. Mannila tunnetaan myös yhdessä Lina Schifferin kanssa perustamastaan rap- ja r’n’b-musiikkiin keskittyvästä Dream-dj-duosta ja samannimisestä radio-ohjelmasta.