Ville Vuorenmaa: Näkemiin pölypallot

Ville Vuorenmaa

Ville Vuorenmaan näyttelyssä, Näkemiin pölypallot, todellisuus nähdään vinksahtaneesta ja mustan humoristisesta näkökulmasta. Vuorenmaan akvarelleissa internet ei ole enää toiminnassa, Iron Maidenin maskotti Eddie on työttömänä, ja palokunta pelastaa vain ne, joilla on varaa maksaa siitä. Näyttely sisältää viimeisen puolentoista vuoden aikana valmistuneita maalauksia, joita ei ole aiemmin ollut Helsingissä esillä.

Tarkkailevissa, tarinallisissa ja monitasoisissa teoksissaan Vuorenmaa tekee todellisuutta ja fiktiota yhdisteleviä havaintoja elämästä. Vuorenmaalle ominaista on yhdistää tekstiä ja kuvaa maalauksissaan, ja varhaiset kimmokkeet taiteen tekemiseen tulivatkin sarjakuvista sekä levynkansista.

”Yritän aina löytää aiheen ja tekotavan, jotka saavat minut innostumaan ja jotka sillä hetkellä puhuttelevat itseäni. Tämän näyttelyn kohdalla olen luottanut siihen, että maalausten välille ilmaantuu yhteyksiä ja teemoja työskentelyn edetessä. Huomaan, että koomisuus ja traagisuus sekä melankolia ovat toistuvasti töissäni läsnä, joskus kaikki yhtaikaa”, Vuorenmaa kertoo.

”Yksi uusimmista näyttelyn töistä on nimeltään ”Mitä se ajattelee”. Siinä kuvasin ikkunalaudalla istuvaa kissaa katsomassa ulos kerrostalojen pihalle. Kissa ajattelee sitä, miten hän on päivästä toiseen asunnossa sisällä ja toisinaan lähellä sekoamista. Aloin tehdä tuota maalausta jo viime vuoden puolella, ennen koronapandemian aikaa. Kuluneen kevään mittaan, kun olen itsekin ollut monien muiden tavoin etätöissä ja eristyksissä, kissamaalaukseen on tullut ajankohtaisiakin ulottuvuuksia ja merkityksiä.”

Taiteen Edistämiskeskus myönsi Vuorenmaalle kuvataiteen näyttöapurahan keväällä 2020.

Ville Vuorenmaa (s. Lapualla 1980) on Helsingissä asuva kuvataiteilija ja muusikko. Aiempiin Helsingin-näyttelyihin kuuluvat muun muassa ”Puinen koira Cannesin elokuvajuhlilla” (Paja&Bureau, 2019) sekä ”T-paita Pompeijissa” (Kalleria, 2017). Tänä kesänä hänen teoksiaan nähdään myös Lapuan Taidemuseon yksityisnäyttelyssä sekä Haihatuksen kesänäyttelyssä.Vuorenmaa on valmistunut Kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2009. Hänen teoksiaan löytyy useista yksityiskokoelmista sekä mm. Lapuan taidemuseon ja Seinäjoen kaupungin kokoelmista.

Musiikkia Vuorenmaa tekee vuonna 1996 perustetussa Sur-rur-yhtyeessä. Sur-rurin viimeisin pitkäsoittolevy ”Hattarahiukset” oli ehdolla vuoden 2020 Teosto-palkinnon saajaksi. Soolona Vuorenmaa esiintyy nimellä Pelkkä väliviiva, jonka kolmatta albumia on alettu äänittää.

Tutustu näyttelyn teoksiin verkkokaupassamme!